Off-campus UMass Amherst users: To download campus access theses, please use the following link to log into our proxy server with your UMass Amherst user name and password.

Non-UMass Amherst users: Please talk to your librarian about requesting this thesis through interlibrary loan.

Theses that have an embargo placed on them will not be available to anyone until the embargo expires.

Document Type

Campus Access

Degree Program

Design

Degree Type

Master of Science (M.S.)

Year Degree Awarded

2009

Month Degree Awarded

May

Keywords

mill building, theater, adaptive reuse

Abstract

ABSTRACT:

P.A.C.E. Theater is a non-profit performing arts group in the town of Easthampton, Massachusetts. The group’s desire to find and create a new working standard for artistic non-profits’ survival led them to purchase a 125,000 s.f. 19th century mill complex in town. Their goal is to convert the building into a community arts center with theaters, event spaces, dance studios and rehearsal studios while offering tenant space for additional local businesses such as cafes, restaurants, and offices. Some of the tenant space is also intended for multiple local non-profits in order that they can share their resources and cut their expenses even further. The bigger picture is to create a working model of self sustaining art non-profits which can more easily survive during difficult economic times.

In order to bring this vision to fruition, I needed to form a workable plan for a very complicated building complex. The building (or I should say buildings) where built over the course of 150 years being added onto and subtracted from as the mill owners saw fit. This created a complex interior space filled with transition spaces via floor level changes, wall type changes, fenestration adaptations, and structural adaptations throughout the decades. The buildings are a collection of historical layers, or stratifications which have the potential to be uncovered in an “excavation” of the building.

My thesis explores the process of understanding a building with these types of complexities and then addresses programming the space to create a logical, clear building plan for the end users. And lastly, I explore the stratification levels, or the archeology of the building and attempt to address its history in my design process.

First Advisor

Ray Kinoshita Mann

Second Advisor

Skender Luarasi

courtyard1st.pdf (228 kB)
courtyard event space

courtyard2ndt.pdf (343 kB)
courtyard event space view2

exterior entry.pdf (288 kB)
exterior back parking lot entrance

first floor spine.pdf (229 kB)
1st floor spine view

black box.pdf (207 kB)
black box theater

intersection lobby.pdf (489 kB)
view into lobby 2nd floor

longhouse lobby.pdf (128 kB)
lower lobby in longhouse

ramp hall2.pdf (343 kB)
ramp hall

window seat.pdf (251 kB)
window seat from lobby

theater1.pdf (242 kB)
main theater

theater3.pdf (85 kB)
main theater 2

courtyard seat3.jpg (232 kB)
courtyard seating

courtyard seat detail.jpg (314 kB)
seat design

light fixture.jpg (130 kB)
light fixture design

light fixture demo6.jpg (134 kB)
light fixture demo

Share

COinS